Blog 4 september 2023 Mark Zwenger

Betekent de cloud het einde van hardware?

 

cloud tips

De cloud: veelbesproken, veelgeprezen. Steeds meer organisaties maken dan ook gebruik van de cloud. Hier en daar wordt zelfs al opgemerkt dat de dagen van hardware geteld zijn. Maar een kritische blik leert dat ‘het einde van hardware’ voorlopig nog niet in zicht is. In dit blog leest u een genuanceerder en realistischer beeld rond de toekomst van hardware.

First things first:
de cloud kan je organisatie belangrijke voordelen bieden, dat staat buiten kijf. Applicaties en data zijn overal en altijd toegankelijk, clouddiensten zijn flexibel en schaalbaar, en de cloudleveranciers zorgen ook nog eens voor onderhoud en back-ups. Microsoft liet in 2015 een wereldwijd onderzoek uitvoeren naar de populariteit van de cloud onder mkb-bedrijven. De resultaten liegen er niet om: waar in 2015 al 37% van de mkb-bedrijven gebruik maakte van cloudapps, is de voorspelling dat dit in 2020 78% zal zijn. Geen wonder dus dat heel wat stemmen in de sector het cloud-evangelie prediken.

Afwegingen maken

Naarmate meer organisaties overstappen op de cloud lijkt hardware steeds minder belangrijk te worden. Want waarom zou je als organisatie je eigen dure IT-infrastructuur opzetten en onderhouden, wanneer een cloudleverancier je die lasten uit handen kan nemen? Die aanname berust echter op een misvatting. Zoals we toelichten in onze blog over de digitale transformatie, is het gebruiken van nieuwe technologie geen doel op zichzelf. De toegevoegde waarde van het overstappen naar de cloud hangt af van de doelstellingen en ambities van jouw organisatie. Lang niet elke organisatie is er bij gebaat om haar volledige bedrijfsproces over te zetten naar de cloud. In sommige gevallen heeft een on-premise IT-infrastructuur (of private cloud) met eigen hardware zelfs voordelen.

Om te beginnen spelen IT resources als performance en stabiliteit ook bij de overstap naar de cloud een belangrijke rol. Als je werkt vanuit de cloud zijn kwalitatief goede en stabiele verbindingen (zoals een stabiele internetverbinding) essentieel. Goede hardware – voor switches, firewalls, routers en meer – is daarbij onontbeerlijk. Toch kan het zijn dat je internettoegang tijdelijk onderbroken wordt, bijvoorbeeld door een storing bij je internet- of cloudleverancier. Een on-premise IT-infrastructuur biedt in zo’n geval uitkomst en zorgt ervoor dat je werknemers kunnen doorwerken. En ook al hebben we in ons land de beschikking over een stabiel en razendsnel internet, toch kunnen er bij SaaS-diensten bottlenecks ontstaan zonder dat je hier als eindklant invloed op kan uitoefenen.

Kostbare data

Een tweede belangrijk punt om in overweging te nemen zijn de kosten. Cloudleveranciers bieden vaak een pay-as-you-go-model, met SLA’s in vele soorten en maten. Maar let er wel op dat wanneer je dataverbruik (of je compute-intensiteit) in de cloud toeneemt, de kosten ook meegroeien. De cloud is niet per definitie goedkoper dan een eigen IT-infrastructuur. Dat is afhankelijk van je eisen en wensen en het verbruik van de resources die je afneemt uit de cloud.

Zo besloot Dropbox in 2016 om over te stappen van AWS naar hun eigen datacenters, een zet die Dropbox binnen twee jaar zo’n 75 miljoen dollar bespaarde. Kies je voor de cloud, dan is vendor lock-in geen onrealistisch scenario. Eenmaal in de cloud is het lastig om je data weer terug te zetten naar lokale opslag. Het migreren van de ene cloudleverancier naar de andere of weer terug naar een on-premise omgeving brengt vaak hoge kosten met zich mee. Met on-premise hardware houd je de regie over je eigen data én over de kosten. Maar eerlijk is eerlijk: ook dat vergt flinke investeringen.

Het belang van privacy

Overweeg ten slotte ook privacy en de bescherming van je eigen IP (intellectual property). De gemiddelde cloudleverancier voldoet aan hoge veiligheidsstandaarden. Maar wanneer je met gevoelige gegevens werkt, zoals medische dossiers of persoonsgegevens van je klanten, maar ook je IP (intellectual property) zet je die misschien liever niet in de publieke cloud uit privacyoverwegingen. Ook hier biedt een private cloud in de vorm van een on-premise omgeving met lokale hardware uitkomst. Door gebruik te maken van je eigen hardware heb je volledige controle in het afschermen van gegevens voor derden.

Het beste van beide werelden

De cloud biedt ongekende nieuwe mogelijkheden, maar er valt ook wel wat te zeggen voor het beheren van een eigen IT-infrastructuur. Gelukkig is het geen kwestie van kiezen, maar van combineren. Bijvoorbeeld met een hybride cloud, afgestemd op de precieze behoeftes van jouw organisatie. Bijvoorbeeld het gebruiken van de openbare cloud, voor de opslag van bulkdata of om een piek in het verkeer naar je website op te vangen. Maar daarnaast maak je gebruik van je eigen hardware om een private cloud op te zetten, bijvoorbeeld voor gevoelige data of het draaien van zware applicaties. Met alle voordelen van de cloud, maar wel afgeschermd voor derden. Geen wonder dus dat Gartner al enkele jaren volhoudt dat een hybride infrastructuur de toekomst heeft. Dus het einde van hardware? Dat laat nog wel even op zich wachten.

Goede hardware is belangrijk voor je organisatie, ook als je overweegt de overstap te maken naar de cloud. Een slimme IT-infrastructuur bijgestaan door een goede digitale strategie geven je organisatie immers een voorsprong op de concurrentie.



Meer weten?

Wil je meer weten over dit artikel of dieper ingaan op de materie? Onze specialisten staan je graag te woord over wat Proxy voor je organisatie kan betekenen.

 

Contact   Onze diensten