Blog 13 november 2023 Ben Wismans

Public, private of hybride cloud: welke heeft u nodig en waarom?

 

cloud it tips

Als je aan het lezen bent over cloud en cloud-computing, is het goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat moet je nu met al die verschillende clouds en wat maakt het eigenlijk uit of je je applicaties public of private runt? Heldere antwoorden op deze vragen vereisen een hoop deskresearch. Met onze blogs hopen we je dit deels te besparen. In deze blog leggen we de verschillen uit tussen de verschillende clouds. Elke vorm heeft zo zijn voordelen en bij welke behoeften sluiten ze het beste aan?

Public Cloud

In de public cloud worden alle IT-processen gehost op externe servers die toegankelijk zijn via het internet. Deze externe servers zijn eigendom van een cloud-hostingpartij zoals AWS of Microsoft Azure. Afhankelijk van de capaciteiten van de cloudaanbieder kunnen hier de meeste applicaties op worden uitgevoerd. Van eenvoudige diensten zoals e-mail en kleine apps met opslagruimte tot complete enterprise applicaties.


Voordelen Public Cloud

De public cloud heeft een aantal voordelen. Applicaties in de public cloud zijn vaak via het internet beschikbaar, wat tegenwoordig betekent dat ze overal toegankelijk zijn. Verder vereist de public cloud geen initiële investering en is het zeer schaalbaar. Hierdoor kan de public cloud snel worden ingezet en het op- of neerschalen is zo gebeurd.

Nadelen Public Cloud

Maar het gemak van de public cloud heeft ook een keerzijde. Als gebruiker van de public cloud heb je weinig invloed op de infrastructuur van de cloud, wat een probleem kan zijn voor specifieke toepassingen. Verder kunnen de kosten van deze vorm van cloud-computing snel oplopen, vooral als het bedrijf er veel gebruik van maakt (bijvoorbeeld voor de kernprocessen). Een ander nadeel is dat de public cloud potentieel onveilig kan zijn. Hoewel met een slimme inrichting en de huidige standaarden voor authenticatie en encryptie dit grotendeels wordt uitgesloten, blijft dit toch een punt van zorg voor bedrijven die overwegen naar de public cloud over te stappen.

Je zou voor de public cloud kunnen kiezen als:

 • Er een redelijk voorspelbare workload is die goedkoper is om in de cloud te hosten dan op een private of on-premise server.
 • Er (nog) geen financiële ruimte is om een eigen server aan te schaffen, maar er toch de wens is om in de cloud te werken, zoals bij start-ups en jonge bedrijven.
 • Het bedrijf nog in de ontwikkelfase zit van het product, dienst of platform en zo snel mogelijk online wil gaan om te testen of de oplossing werkt.
 • Het bedrijf niet met zeer gevoelige data werkt.


Private Cloud

Waar je in de public cloud via algemeen toegankelijk internet toegang krijgt tot je bestanden en processen, ligt dit bij de private cloud iets anders. In de private cloud worden deze applicaties en processen gehost op een server die alleen toegankelijk is voor jouw bedrijf via een beveiligde en private verbinding. Deze server kan on-premise worden gehost of door een externe cloudaanbieder.

Voordelen Private Cloud

Het voordeel van de private cloud is dat de complete infrastructuur, zeker in het geval van een on-premise server, volledig op maat gemaakt kan worden voor uw behoeften. Verder heeft u na aanschaf van een private server minder variabele kosten in vergelijking met een public server. Doordat gevoelige data via een privé-verbinding wordt verwerkt, is de private cloud over het algemeen veiliger dan de public cloud, wat voor sommige gegevens extreem belangrijk is, zoals bijvoorbeeld jaarstukken en klantinformatie.

Nadelen Private Cloud

De private cloud heeft echter ook enkele nadelen die minder voorkomen bij de public cloud. Een on-premise server opzetten vereist een grotere initiële investering. Het kost veel tijd om deze server in te richten en te onderhouden. Het opschalen van deze cloud kost meer geld dan bij een public cloud omdat er zelf hardware aangeschaft moet worden. En vergeet niet dat ook de inrichting hiervan weer extra tijd kost. Het opschalen van deze vorm van cloud computing is dus langzamer en duurder dan in de public cloud, maar na deze investering zult u waarschijnlijk geen onverwachte kosten met betrekking tot computingkosten maken. Dit kan deels vermeden worden door de private server door een externe partij te laten hosten, maar hier zult u moeten betalen naar gebruik. Dit zal op den duur ook sterk in de kosten lopen, dus een on-premise server lijkt hier toch de betere oplossing.

De private cloud is geschikt voor bedrijven die:

 • Veel met zeer gevoelige data werken.
 • De infrastructuur van de server zelf willen controleren en inrichten omdat dit nodig is om bepaalde processen en applicaties te draaien.
 • De ruimte hebben om de benodigde hardware te kopen en waar de kennis aanwezig is om de server goed in te richten.
 • Kosten-efficiënt willen omgaan met grote hoeveelheden data.


Hybride Cloud: Beste van twee werelden

De hybride cloud is een mix tussen de public en private cloud; een hybride vorm van de twee. Een veelvoorkomend voorbeeld van een hybride oplossing is een on-premise server waarop kernprocessen draaien, gecombineerd met een public cloud die piekbelastingen opvangt. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat het intensieve gebruik van uw kernprocessen niet extreem duur wordt, terwijl piekbelastingen worden opgevangen door de public cloud. Dit voorkomt dure investeringen in extra on-premise hardware die u uiteindelijk maar sporadisch zou gebruiken.

Een goed voorbeeld van piekbelasting in de hybride cloud is cloudbursting. Hierbij draait een proces of applicatie op de private server totdat deze overbelast raakt. Dan springt de public cloud bij om de extra workload op te vangen. Cloudbursting wordt veel gebruikt voor online winkels, waar het verkeer naar de site explosief kan toenemen tijdens de feestdagen of bij speciale releases. Met de hybride cloud heeft u dus de lage vaste kosten van de private cloud en de flexibiliteit in het op- en afschalen van de public cloud. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over gevoelige data omdat u deze kunt blijven verwerken op uw private server.

Aandachtspunten Hybride Cloud

Maar het schakelen tussen de public en private cloud vereist wel enig onderzoek en werk. Het is belangrijk dat de public en private cloud goed met elkaar communiceren. Er moet onderzoek worden gedaan naar de compatibiliteit van de twee clouds, wat kan betekenen dat de infrastructuur van een van de servers moet worden aangepast aan de andere. Tot slot moet ook goed worden gekeken naar welke processen in de public cloud gedraaid moeten worden. U betaalt bij de public cloud naar gebruik, dus u wilt er zeker van zijn dat de workloads goed worden verdeeld over de servers.

De hybride cloud is erg geschikt voor bedrijven die:

 • Zeer flexibele workloads hebben.
 • Niet willen investeren in on-premise hardware die sporadisch gebruikt gaat worden voor piekbelastingen.
 • Met gevoelige data werken maar ook willen dat een deel van de applicaties makkelijk en goed toegankelijk is.
 • De mogelijkheid willen hebben om te cloudbursten.
 • Veelal gebruik maken van core-processen maar af en toe extra capaciteit nodig hebben.


Het antwoord op welke cloud het beste bij u past is dus niet zo eenzijdig. Een gedegen onderzoek en analyse binnen uw organisatie is essentieel.Meer weten?

Wil je meer weten over dit artikel of dieper ingaan op de materie? Onze specialisten staan je graag te woord over wat Proxy voor je organisatie kan betekenen.

 

Contact   Onze diensten