Blog 8 december 2023 Ben Wismans

Waarom een health check van je IT Infra omgeving

 

tips

Het belang van regelmatige controles van je IT-omgeving kan niet genoeg benadrukt worden. Een health check biedt inzicht in de algehele gezondheid van je systemen, identificeert potentiële kwetsbaarheden en optimalisatiemogelijkheden, en draagt bij aan het proactief beheren van risico's. Het is een essentiële stap om de betrouwbaarheid, prestaties en beveiliging van je IT-infrastructuur te waarborgen en te verbeteren.

Waarom zou je een health check laten uitvoeren op je IT-omgeving? Er kunnen hiervoor allerlei redenen zijn. Bijvoorbeeld:

  • Een andere collega (bijvoorbeeld iemand die vertrokken is, of juist die collega die altijd alles denkt te weten) heeft de omgeving ingericht en je weet eigenlijk niet zeker of alles ingericht is op de juiste manier.
  • Er is één medewerker in je team die alle kennis heeft op dit gebied en je zou graag een verificatie willen.
  • De omgeving is qua performance (nog) niet wat je ervan zou mogen verwachten of had verwacht.
  • Je team heeft voldoende kennis om de dagelijkse operaties uit te voeren, maar net niet voldoende om alles van binnen en buiten te weten.

Niet gemerkt

Dit laatste punt kom ik vaker tegen. Bij een aantal klanten voeren we daarom een halfjaarlijkse health check uit op hun omgeving. Zo zijn er al een paar keer bijzondere zaken aan licht gekomen. Bij één klant is de omgeving stabiel en de klant heeft zelf een aantal personen die er wel iets vanaf weten. Toch is het ooit gebeurd dat deze omgeving maandenlang met minder CPU/memory heeft gedraaid, zonder dat dit opgemerkt is. De reden was een hardware defect dat één CPU/memory board uitgeschakeld had. Het systeem draaide dus nog wel, maar met minder resources. Na wat performance klachten werden wij ingeschakeld om eens te kijken, en daar werd het pas opgemerkt. Reden dus om eens in de zoveel tijd je omgeving te laten verifiëren door een expert.

To patch or not to patch

Iets anders wat we vaak zien bij een health check is achterstallig onderhoud. Systemen met achterlopende patches en hardware met firmware van meer dan drie jaar oud. Sommige mensen zien het volgens mij ook als een hobby of uitdaging om zo’n lang mogelijke uptime van een systeem te zien. Uptimes van meer dan vijf jaar zijn soms echt normaal voor deze omgevingen. Maar vijf jaar up, wil ook bijna altijd zeggen dat deze vijf jaar geen nieuwe patches hebben en dat is toch een security risk. Ons motto is: hoe vaker patchen, hoe beter. Dus de uitkomst van een health check kan ook een advies zijn, bijvoorbeeld het automatisch updaten van de omgeving met een oplossing zoals Red Hat Ansible.

Minimale investering, groot resultaat

Indien je niet zeker bent van je omgeving, en je niet zeker weet of je monitoring wel alles afvangt, dan zou ik zeker aanraden om minimaal elk halfjaar (of elk jaar) een health check te laten uitvoeren. Dit kan gewoon een standaard check zijn, waardoor de tijd om dit uit te voeren ook beperkt blijft (en dus de kosten). Afhankelijk van de omgeving duurt een health check meestal één dag om uit te voeren, en één dag om de resultaten te formuleren in een goed en duidelijk adviesdocument.



Meer weten?

Wil je meer weten over dit artikel of dieper ingaan op de materie? Onze specialisten staan je graag te woord over wat Proxy voor je organisatie kan betekenen.

 

Contact   Onze diensten