Blog 19 oktober 2023 Mark Zwenger

Waarom hybride cloud dé datastrategie van de toekomst is

 

cloud tips

De cloud is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Een back-up van je telefoon in de iCloud, een aantal bestanden op Dropbox uploaden, of gezamenlijk aan een online project werken in Google Drive: dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de cloud in ons dagelijks leven wordt gebruikt.

De digitale transformatie heeft ervoor gezorgd dat we met z’n allen steeds meer data online bewaren en gebruiken. Deze data is ontzettend waardevol voor bedrijven. In deze data zit interessante informatie over klantgedrag en hardwareprestaties. Op basis van deze data kunnen analyses worden gemaakt en bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd. Maar hoe ga je nu efficiënt en kosteneffectief om met deze gigantische hoeveelheid data? De hybride cloud is hiervoor een uitstekende oplossing. In dit blog leggen we uit hoe de hybride cloud werkt en waarom dit dé datasolution voor de toekomst is.

Wat is Hybride Cloud?

Om goed te begrijpen hoe de hybride cloud werkt, moeten we eerst een goede definitie vaststellen. De cloud komt in principe in twee soorten: de private cloud en de public cloud. De private cloud is een eigen beheerde IT-omgeving die je niet deelt met anderen. Deze kun je zelf hosten of bij een andere partij laten hosten. Een public cloud is een IT-omgeving die wordt gebruikt door meerdere partijen en wordt ondergebracht bij een cloud-aanbieder zoals Microsoft Azure, Google Cloud Platform en Amazon Web Services (AWS). De hybride cloud is een mix van deze twee vormen. Je zou bij voorkeur gebruik maken van de private cloud om bijvoorbeeld core processen en belangrijke data te verwerken, terwijl je de public cloud gebruikt voor specifieke toepassingen met piekbelastingen. Maar waarom is een combinatie van de private en public cloud dan voor veel bedrijven het beste?

All public, all private

Laten we eens twee situaties schetsen om goed uit te leggen waarom een hybride cloud de beste manier is om met data om te gaan: één waarin data volledig wordt verwerkt door de private cloud en één waarin data volledig wordt verwerkt door de public cloud.

Als we dit vertalen naar de public cloud zien we dat alle processen en data goed in de cloud kunnen worden opgeslagen. De cloud is immers zeer schaalbaar, waardoor het analyseren van metadata van klanten geen enkel probleem is. Hierdoor blijft een investering in on-premise hardware uit. De website heeft in de cloud ook minimale downtime omdat deze gehost wordt door verschillende servers. Als er eentje uitvalt of gerepareerd moet worden, heeft dat geen invloed op je website. Daarnaast is data in de public cloud altijd en overal toegankelijk, wat werken op een andere locatie mogelijk maakt.

Er zit echter wel een addertje onder het gras: bij de public cloud betaal je naar verbruik van de data. Dit betekent dat het runnen van core processen, essentieel voor je bedrijfsvoering, duur wordt omdat je veel betaalt voor het heen en weer sturen van de data die hiermee gemoeid is. De public cloud is dus extreem flexibel maar zal in de praktijk al snel hoge kosten met zich meebrengen.

Daarnaast zijn er nog enkele overwegingen. Bijvoorbeeld, als je data in de public cloud staat, ben je afhankelijk van de beveiligingsmaatregelen die door de cloud provider worden geboden. Dit kan een zorg zijn voor bedrijven die zeer gevoelige informatie verwerken. Bovendien moet je rekening houden met de snelheid en betrouwbaarheid van je internetverbinding, aangezien al je data via het internet wordt verzonden en ontvangen.

Combineren is excelleren

De hybride cloud biedt hier de perfecte oplossing voor. Core processen draaien vanaf de private cloud om onnodig hoge kosten te voorkomen. Gevoelige informatie wordt bij voorkeur ook privé gehost vanwege veiligheidsredenen. Om downtime te vermijden wordt de website gehost in de cloud, zodat klanten te allen tijde toegang hebben tot de website. Daarnaast biedt de public cloud een relatief goedkope schaalbaarheid, waar grote hoeveelheden data op piekmomenten kunnen worden verwerkt. Dit biedt ontzettend veel mogelijkheden om nieuwe inzichten te verkrijgen in klantendata.

Met het oog op de toekomst doet elk bedrijf er goed aan om hybride te gaan. De private cloud biedt lage kosten voor data die veelvuldig wordt gebruikt en biedt zekerheid dat gevoelige data op de juiste plek staat. De public cloud biedt ruimte voor grote hoeveelheden dataverwerking op piekmomenten zonder grote investeringen en biedt tevens toegankelijkheid. Met de hybride cloud heb je een stabiele en schaalbare basis voor al jouw dataproblemen en uitdagingen.

Het is belangrijk dat de hybride cloud goed wordt ingedeeld. Waar worden specifieke processen en applicaties het beste gehost met het oog op efficiëntie en kosten? Het nauwkeurig plannen van de infrastructuur is essentieel om optimaal te profiteren van de voordelen van zowel de private als public cloud.Meer weten?

Wil je meer weten over dit artikel of dieper ingaan op de materie? Onze specialisten staan je graag te woord over wat Proxy voor je organisatie kan betekenen.

 

Contact   Onze diensten